Tips till dig som packar ved!


Efter många år i vedsäcksbranschen och vedbranschen har vi samlat på oss åtskilliga erfarenheter.

Dessa delar vi gärna med oss till dig som kanske är på väg in i branschen, men också till dig som redan håller på med vedhantering och gärna vill stämma av den egna uppfattningen.

Klicka på rubrikerna till höger så får du upp våra tips. 

 

 

 • Förpackning av kluven rå ved

  Oavsett om du ska packa i storsäck eller småsäck, tänk på att rå ved som ska packas direkt efter klyvningen har krympt med ca sju procent när den blir torr. Fyll därför säcken väl så att "slack" i säcken undviks. Kunden vill ju se säcken välfylld vid köpet.

 • Stativ eller kanal vid fyllning av småsäck?

  Idag finns allt från stora automatiska packmaskiner till så enkla hjälpmedel som de stativ och kanaler som jag marknadsför. Allt har att göra med hur mycket du tänker packa? Ska du bara fylla några tusen säckar räcker de enkla hjälpmedlen bra. 
  Vid val mellan stativ och kanal är det f n kanalen som säljer bäst men jag brukar tipsa att vill du ha säcken att se mest välfylld ut använd stativ och då speciellt om du fyller rå ved som ska torka i säcken.

 • Storsäck för flergångsanvändning

  Storsäckar med lyftöglor av olika slag har dykt upp på marknaden de senaste åren. Här gäller det verkligen att se upp för alla är inte för flergångsanvändning, alla har inte UV-behandlats och alla släpper inte in ordentligt med luft vid torkning.

  För att undvika sönderdragning av säcken vid fyllning, tänk på att alltid lyfta i alla fyraöglorna samtidigt. Vid tömning tillse alltid att du lyfter i två öglor som sitter på olika förstärkningsband. Dubbla öglor i övre hörnen uppskattas av vissa vid upphängning, fyllning och avhängning för transport.

 • Säckarnas färg?

  Kunden attraheras ju att köpa den produkt som tilltalar mest. På marknaden finns vedsäckar i orange, gult, grönt, svart, rosa, beige m fl. Många av dessa färger bryter hårt mot  vacker kluven björkved.

  Men varför finns de ändå kvar i marknaden? Jo, ofta därför att de mer "grälla" färgerna i sammanhanget kostar några ören mindre.

  Använd därför beige/beigegul säck som perfekt matchar veden i säcken. Din vedsäck får därmed maximal exponering vid försäljning.

 • UV-behandlade säckar

  Se till att du köper säckar som har UV-behandlats enligt EU:s normer. Detta innebär att säckarna klarar några månader i vår- och sommarsolen utan att rasa ihop. Ha ingen övertro på att tunna plasttrådar som UV-behandlats ska stå emot hur länge som helst, utan försök istället att få lite skugga viss tid av dygnet så klarar de sig bättre.

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.